Ik heb geleerd hoe ik beter kan inspelen op situaties die voor onze hond bedreigend/onveilig zijn (angstig/aanvallend gedrag naar sommige vreemde honden, bang voor alles wat vreemd en nieuw is). Ik ben op een gegeven moment op zoek gegaan naar meer achtergrondinformatie over het gedrag van (getraumatiseerde) honden. Onze hond Farah komt uit Roemenië, en veel meer over haar achtergrond weten we niet. Ze was schuw en angstig toen ze bij ons kwam.
Het was duidelijk dat ze al heel wat had meegemaakt in haar leven. Maar al snel bloeide ze op bij ons op en werd ook grote vriendinnen met onze andere hond Hekkie (een 2,5 jarige gekruiste herder).
Na ruim een half jaar kwam er langzamerhand een verandering in het gedrag van Farah tijdens het uitlaten. Ze begon steeds agressiever naar sommige honden te worden, en ze heeft er zelfs een paar gebeten! Vervolgens heb ik zelf van alles geprobeerd om die aanvallendheid van haar te laten stoppen: gedoseerd los laten lopen (want aan de lijn wil ook nog wel ‘ns de opgefoktheid vergroten…..dacht ik..), oefenen met andere honden in haar nabijheid, vooral toch proberen andere honden te passeren (want oefening baart kunst….dacht ik..). Niets hielp echt. Intuïtief wist ik dat ik die kennis niet moest opdoen bij een standaard hondencursus, want dat kende ik ondertussen wel.
Na een vrijblijvend kennismakingsgesprek met Ingrid Timmermans – Hond en Baas Begeleiding wist ik zeker dat ik bij haar op de juiste plek was. Onze hele “groep” (mijn man en ik en twee honden) is in het gebeuren betrokken geweest. Het heeft effect gehad op ieder van ons.
Door het “bewust leiderschapstraject ” dat Ingrid geeft begrijp ik mijn beide honden en mezelf beter: het is een bewustwording van het gedrag en de lichaamstaal van de honden (met name in ons geval een getraumatiseerde hond zoals Farah) en van mensen.
Kernwoorden die iedere keer terugkwamen in het traject waren: het zorgen voor duidelijkheid, rust, veiligheid, vertrouwen en begrenzing. Eigenlijk onderwerpen die niet alleen van toepassing zijn op honden/dieren maar ook gelden voor mensen….
Farah’s en mijn vertrouwen is gegroeid en onze band is verstevigd. Ik ben me bewust geworden van de ruimte, begrenzing en veiligheid die ze nodig heeft om “gewoon hond” te kunnen zijn. Ze kan hierdoor meer ontspannen, ze zoekt meer uit zichzelf contact met ons en Hekkie om te spelen en aangehaald te willen worden (in plaats van continue alert te zijn op gevaar/bedreigingen uit de omgeving). Ook herstelt ze sneller van een voor haar stressvolle situatie (vreemde honden etc.).
Behalve hondengedrag en lichaamstaal van honden wordt je je tegelijkertijd (heel confronterend) ook bewust gemaakt van: “hoe kijk ik zelf naar leiderschap, wat is een goede leider, ben ik een goede leider, welke plaats heb ik eigenlijk zelf in “de groep”, wat is veiligheid/begrenzing bieden, hoe kijk ik zelf tegen veiligheid/begrenzing aan etc. ”.
Deze kennis en ervaring komt erg goed van pas in m’n werk verzorging/uitlaatservice/logeeradres/dagopvang voor honden (http://servicenel.nl/huisdieren.htm).
Dank je wel Ingrid voor je deskundige, geduldige begeleiding, die, zoals ik het heb ervaren, echt vanuit je hart komt! ‘k Heb het, naast de gesprekken, als erg fijn ervaren om met jou en onze honden “te werken”.
Nel Visser – Farah & Hekkie